Tre tomme retningsskilt på en trestolpe peker i forskjellige retninger, med fotgjengersymboler og et bakteppe av blå himmel og trær, som symboliserer reisen mot tillit i arbeidslivet.
Trilemmatrening satt i system
Vi kommer aldri dit at vi kan både blåse og suge samtidig. Hvis vi velger noe, må vi samtidig velge bort noe annet, og vi har et dilemma. Står vi mellom tre valg, finnes det et ord for det også, og da er det på tide med trilemmatrening.
Del på Facebook
Del på e-post
LinkedIn

«Du kan ikke både suge og blåse samtidig, vet du.» 

Dette var en av de faste uttrykkene til en av mine tidligere ledere. Han henviste da gjerne til mennesker med prioriteringer som lå i innbyrdes konflikt med hverandre. Min første assosiasjon gikk til barndommens fødselsdagsselskaper der vi brukte sugerøret til å blåse mer bobler inn i brusen og lage brusekor, fram til mer eller mindre strenge foreldre satte en stopper for den type oppførsel.

Historien om et hverdagstrilemma

En bedriftsleder jeg fulgte opp over tid, begynte å kjenne på motløshet i lederrollen. Ytre faktorer gjorde at markedet var i kraftig endring, tallene gikk feil vei, og de han var leder for hadde begynt å murre. Nå måtte han gjøre noe! Det var bare det at tiltakene han kom opp med, heller ikke fikk den oppslutningen han ønsket.

Etter litt fram og tilbake ble vi enige om å gå grundig til verks. Jeg snakket med én og én i bedriften, og møtte flinke, erfarne og lojale folk som ville bedriftens beste. De kunne også fortelle at de satte stor pris på lederen sin. Det var bare det at situasjonen de sto i, var ny, og de hadde ulike bilder i hodet på hvordan den best kunne løses.

Da vi til slutt samlet alle til et fellesmøte, hadde jeg forberedt en liten «tordentale»:

«Dere er alle enige om at situasjonen dere står i, ikke kan vare. Dere peker på en leder og ber han ta grep. Slik både han og jeg ser det, har han tre valg, som alle har fordeler og ulemper med seg. Når han løfter opp ett av dem , møter han motstand. Det er på tide at dere er med og prioriterer fellesskap, og stiller dere lojalt bak resultatet. Vi trenger alle stemmene i rommet for å få det beste beslutningsgrunnlaget, og ved bruk av denne digitale løsningen, kan dere svare anonymt»:

  1. Vi vil ta på oss de oppdragene vi har spisskompetanse på, og i egen region. Får vi for lite å gjøre, aksepterer vi permitteringer.
  2. Vi vil ta på oss de oppdragene vi har spisskompetanse på, og alle skal med. Får vi for for lite å gjøre i egen region, aksepterer vi å jobbe lengre unna i perioder.
  3. Vi vil at alle skal ha jobb og at oppdragene skal være i egen region. Får vi for lite å gjøre, aksepterer vi en større bredde i type oppdrag.

 

Det ble stille i rommet mens de tenkte, og det var helt tydelig at budskapet hadde nådd inn. Da vi senere fikk resultatene opp på skjermen, var det alternativ 2 som hadde fått klart flest stemmer.

Parallelt skjedde det noe spennende med energien i rommet. Jeg kjente at den ble både lettere og lysere. Nå hadde de en retning.

Veien videre
En person som står på en vei ved siden av en hvit retningspil med tre punkter og en gul stripete linje, som legemliggjør konseptet tillit i arbeidslivet. Den enkelte sporter svarte og hvite joggesko og mørke bukser, klar for reisen videre.

Neste oppgave med samme verktøy lød slik: «Hva kan hindre dere å nå målet dere nå har valgt? Skriv ned tre alternative tiltak som kan sikre at dere når dette målet.»

Nå var hele folket i arbeid, og de gikk løs på oppgaven med løsningsfokus og kreativitet. Alle innspillene ble løftet opp og stemt over, fortsatt helt anonymt, og de som ellers ikke tok ordet på fellesmøter, fikk samme «taletid» som de uformelle lederne i gruppa. Innen dagen var omme, hadde ledelsen et råutkast til videre strategiarbeid. Og det beste av alt, det var allerede godt forankret i hele organisasjonen.

En mann med kort hår og skjeggstubber smiler mens han ser på en smarttelefon, legemliggjør tillit i arbeidslivet. Han har på seg en mørk skjorte og en grå t-skjorte mot ensfarget bakgrunn.

Når er trilemmatrening nyttig?

Konfliktlinjene som utløser valgets kval kan være mange.

Praktiske valg knyttet til prioritering av oppgaver, markeder eller investeringer kan i blant være vanskelige å enes om. Andre ganger har vi viklet oss inn i et nett vi ikke helt vet hvordan vi skal komme oss ut av, eller vi står foran veivalg uten garanti for resultatet uansett hva vi velger.

Det er vanskelig, og i blant nesten umulig å gi råd i slike spørsmål. Men jeg har god erfaring med å utfordre, stille åpne spørsmål og etterspørre mulige alternativer og viktige verdier å ivareta. Det å åpne opp for at det er mer enn en vei ut av et uføre, kan være frigjørende i seg selv.

Andre bruksområder kan være planprosesser eller oppfølging av funn i arbeidsmiljøundersøkelser.

At alle hoder inviteres med, og at anonymiteten gjør det trygt å bidra med egne tanker, utvider både mulighetsrommet og beslutningsgrunnlaget for den som har ansvaret for å ta den endelige avgjørelsen. I tillegg flyttes begrepet involvering fra festtale til realitet.

Sist jeg snakket med samme leder, hadde de god driv, de jobbet mot samme mål, og pilene pekte oppover.

Trilemmatrening satt i system er også demokrati satt i system.

Fossekall AS har et nært samarbeid med utviklerne av VOXT plattformen som benyttes i denne type prosesser.

Fossekall løfter bedriftens samlede kompetanse og tar de som allerede har kommet langt, enda et steg lenger.

Ta kontakt med oss så skal vi hjelpe deg videre.

FLERE NYHETER