Det sildrer i bekken og sola varmer. Fuglekvitter og løvsprett. Det er vår, også her i Skåbu, og det meste av naturens liv og røre strekker seg fram etter en lang, dog noen vil si kort, dvale i vinterdrakt. Ny sesong, nye muligheter, slik det alltid har vært.
Men noe gjøres på gamlemåten. Helt etter ei bok ingen har skrevet, men levd.
Det er også målet, for Skåbu Fjellhotell.
– Regenerativt reisemål er såpass vanskelig for verden at det skrives ordbøker om det, men for oss i ei lita fjellbygd betyr det å drive hotellet med respekt for naturen og de som var her før oss, for lokalbefolkningen og i tråd med historien. Det handler om å forstå både dyr og mennesker og etterlate seg minst mulig fotavtrykk, sier Jannicke Haug Doksæter.
Michelin-kokkenes drøm
Sammen med samboeren, Henrik, har de etter hvert bygd opp Skåbu Fjellhotell til å bli et navn Michelin-kokkene i storbyen prater om i lunsjen. Noen av dem jobber faktisk også her.
Hotellet har fått priser både for «Årets ledestjerne», «Årets bærekraftinitiativ» og har fått hederlig og fortjent omtale i noen av verdens mest ærefulle magasiner, som Cosmopolitan, for å nevne noen.
Slik driver de regenerativt på hotellet
Men, det viktigste, det ligger i bygda selv, i Skåbu, i naturen og omgivelsene, fjellene som omkranser bygda og historien som går så langt tilbake at ordet hotell ikke engang var funnet opp. Det er dette Jannicke vil hedre når hun snakker om regenerativt reiseliv.
– Vi lever i en moderne verden som har glemt mye av hva som fungerte før i tida. Det er det vi forsøker å bevare innenfor vårt konsept. Det er ikke naturen og dyrene som skal tilpasse seg oss, men vi dem.
– Har du et eksempel på dette?
– Vi har jo mye elg som lever rundt oss her i Skåbu, og mange har spurt hvorfor vi ikke kommersialiserer på dette og lager elgsafari for turistene. Men vi er opptatt av å hensynta både dyret og naturen, vise respekt for råvaren, slik at vi kan bevisstgjøre heller enn å oppdra. Dette er egentlig regenerativt reiseliv i praksis, sier hun.
Besøkende i dag blir stadig mer bevisst på kvalitet og opprinnelse. De vil ikke bare se, de vil ha verdidrevne opplevelser.
Dette merker de godt på fjellhotellet.
– I dagens reparasjonsverden er nok denne måten å drifte på, som vi gjør, noe som motiverer andre like mye som oss. De gjestene vi har skjønner at kvalitet koster og de ønsker samtidig å bidra til at en slik driftsfilosofi får leve. Man trenger alternativ skal man leve i en mangfoldig verden, sier hun.
Motivasjonen finner hun utelukkende i nettopp dette: et konsept som er større enn oss selv. Det å kunne bidra til at gjester som besøker Skåbu Fjellhotell etterlater destinasjonen litt bedre enn da de kom.
– Dette gjøres ved at de lærer noe ved å besøke oss, både om lokalbefolkningen og naturen og dyrene rundt oss. Her får de oppleve hele økosystemet der vi har egne dyr som spiser maten utenfor døren vår, grønnsaker som høstes og har fullt fokus på lokale råvarer. Det er et ansvar vi har tatt på oss, at gjestene her skal oppleve en autentisk og bærekraftig destinasjon som ikke går på tvers av noen eller noe.